Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

A MÁV megkezdte a kerékpárparkolók telepítését - FRISS: már a Déli, Kelenföldi és Nyugati pályaudvarokon is!

Több éves munkánk első eredményeit láthatjátok: megkezdődött a budapesti főpályaudvarokon a kerékpárparkolók építése. 
FRISS: A Nyugati és a Kelenföldi pályaudvar után már a Déli pályaudvaron is megkezdődött a munka!

A Déli pályaudvarnál a Krisztina körút felől találjátok a parkolókat: ideálisan megközelíthető, és könnyen elérhetőek innen a sínek is.

Az alábbi fotón a Nyugati pályaudvar síneinek Podmaniczky utcai oldalát látjátok, ahol a pályaudvar fedett épülete végződik. A zónázó vonatok többnyire itt állnak meg, tehát ideális lesz munkábajáróknak.

Az alábbi fotón a Kelenföldi pályaudvaron elkezdődött építkezést látjátok:

A parkolók mennyisége korántsem, de típusa - nagy örömünkre - láthatólag megfelelnek műszaki ajánlásunknak is: hozzájuk lehet lakatolni a vázat, megtámasztják a kerékpárt.

Már évek óta kérjük a MÁV-ot, hogy gondoljon azokra a kerékpárral közlekedő utasokra is, akik nem szándékoznak kerékpárjukat a vonaton magukkal vinni, és biztosítsa számukra a megfelelő parkolási lehetőséget.

 

Eddig csak a Nyugati pályaudvaron volt lehetőség parkolni: viszont a szükségesnél sokkal kisebb kapacitású tároló miatt sokan a közelben lévő korlátokhoz lakatoltak.

 


Egy kis MÁV történelem:

  • Egy 2011-es tanulmány alapján a 3 budapesti főpályaudvaron legalább 5.000 parkolóra lenne szükség (Ez a szám mára már nagyobb lenne, hiszen Budapesten megduplázódott a bringások száma.)
  • Legutóbb 2012-ben vizsgáltuk közösen a MÁV-val a kerékpáros és vasúti közlekedés kapcsolatát, és a budapesti pályaudvarok kerékpárparkolóinak tervezésében is résztvettünk.
  • 2012. májusára a MÁV elkészítette a budapesti főpályaudvarok kerékpárparkolás-fejlesztési terveit, de egyik helyszínre sem terveztek 50 beállósnál nagyobbat
  • Majd a MÁV részéről nem történt semmi, miközben a kerékpárral érkezők egyre többen voltak, és lakatoltak, ahova tudtak. Néha fürtökben lógtak a biciklik, néha pedig a MÁV levágta a lakatot és elszállította a biciklit.
  • 2013. nyarán a MÁV tiltótáblákat helyezett ki sakk-matt-ot üzenve: a parkolást továbbra sem teszik lehetővé, de a pályaudvaron hagyott kerékpárokat elszállítják.
  • 2013. augusztus 5-én a sajtón keresztül hívtuk fel a MÁV figyelmét a tarthatatlan állapotokra.
  • A kiásott csatabárdra augusztus 8-án megérkezett a MÁV válaszlevele
  • További részletek itt

 

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése

A Déliben az Alkotás utcai oldal is megérdemelne néhány támaszt, spórolnánk némi szintet a domboldaliaknak + a vonatokhoz is közelebb lennénk.

Kedves FARAGOZSD!
A váci, szobi, veresi és esztergomi vonatokhoz ott vannak a támaszok (1-es vágány). Igaz nem nagy a kapacitásuk, de pár éve ott állnak. Ezek fedettek is és kamera is van.

azért legalább fedél kerülhetne főléjük, a kamerát már meg sem említem. mondjuk pont az én vonataimoz (70-es, szobi vonal) nem a legjobb helyen lesz a tároló, de ezen már nem akarok rugózni. remélem a kisebbséghez tartozom, és valóban többnek jó így