Facebook Instagram Youtube

I Bike Budapest felvonulás 2024. április 20-án - Minden infó itt

Gyere velünk, tekerj át a városon úgy, ahogy máskor nem lehet! Csináljunk bringás várost Budapestből! Örömtekerés és demonstráció egy olyan Budapestért, ahol mindenki biciklire tud ülni. Mert ahol jó bringázni, ott jó élni. Ezen az oldalon minden információt megtalálsz az I bike Budapest bringás felvonulásról.


A Facebook eseményt itt találod.
Jelöld vissza, hívd el ismerőseidet, oszd meg, tudjon róla mindenki!

Tekerj át a városon úgy, ahogy máskor nem lehet!

Olyan Budapestet szeretnénk, ahol mindenki biciklire tud ülni, és nem csak ezen a napon. Mert ahol jó bringázni, ott jó élni.
Gyere velünk!
 
Ezen az oldalon mindent megtudhatsz az I Bike Budapest felvonulásról. 

Itt minden kérdésre választ kapsz:


Mikor, hol kezdődik, mi az útvonal?

 
DÁTUM: 2024.04.20. szombat
 
INDULÁS: 15:00, Népliget, Soó Miksa sétány
 
ÚTVONAL: Népliget – Üllői út – József körút – Petőfi híd – Valdemar és Nina Langlet rakpart – Döbrentei tér – Attila út – Alagút – Széchenyi Lánchíd – Széchenyi István tér – József Attila utca – Andrássy út – Hősök tere – Városliget, Napozórét
 
BRINGAEMELÉS: kb. 17:00, Városliget, Napozórét, a menet végének érkezésével.

Olyan útvonalat találtunk ki, ahol a lehető legtágasabb tereken, torlódások és a város közlekedésének aránytalan zavarása nélkül tekerhetünk végig, de kiállásunknak mégis van ereje. Önkéntes rendezőink segítik a forgalmas keresztező útvonalak mentén a közösségi közlekedés, az autók és zebrákon a gyalogosok átengedését.

A felvonulás rendőrség által biztosított, lezárt útvonalon halad végig. 
 

Mi lesz a program?

 • CSILLAGTÚRA
Tekerj a starthoz csapatosan a város más részeiből. Csatlakozz a helyi csoportokhoz, vagy szervezd meg magad! Ha ilyet szerveznél, akkor szerezz 3-4 rendezőt, küldd el nekünk a Facebook-eseményt, és légy ott!

Gyülekezőhelyek felsorolása a Facebook esemény leírásában.
 
 • I BIKE BUDAPEST PÓLÓK, TÁSKÁK, PLAKÁTOK

A Kerékpárosklub standjánál I bike Budapest emlékpólókat, táskákat és más ajándékokat is adunk a bringás fejlődésért végzett munkát támogatóknak. A startnál és a réten is megtalálsz minket, de érdemes előre beszerezned ruháinkat a webshopunkban, gyere abban!

 •  PIKNIK ÉS ZENE

Pokróc, kaja, frizbi, labda nálad, a bringaemelés előtt és után is tiéd a nagyrét. 

Bringás közösségek, egyedi ötletek, zenedobozok, jelmezek mind jöhetnek.

Beszállnál valamivel? Írj az ibikebudapest@kerekparosklub.hu -ra!

vissza a tetejére

Mi az esemény célja?

Ahol jó bringázni, ott jó élni.
A bicikli a legegyszerűbb, leggyorsabb, legszabadabb közlekedési eszköz. Ahol sokan bringáznak, ott jobb a levegő, biztonságosabbak az utcák, kisebbek a torlódások az utakon, és kisebbek a sorok a rendelőkben. Ezt úgy érhetjük el, ha gyerekektől idősekig mindenki kényelmesen el tud bringázni ahova éppen szeretne.
 
A Magyar Kerékpárosklubnál egy olyan jövőért dolgozunk, ahol gyerekek, felnőttek és idősek is élvezhetik a biciklis közlekedés előnyeit. Az I bike Budapesten egy napra olyan várost csinálunk, ahol mindenki bringára tud ülni. Szeretnénk, ha az év minden napja ilyen lenne!

vissza a tetejére
 

Hogyan segíthetek?

 • HÍVD MEG ISMERŐSEIDET!
Terjeszd a Facebook eseményünket, hívd el a barátaidat! Linkeld be az eseményt közösségeidben, Facebook csoportjaidban, küldj programajánlót a levelezőlistáidra!
Szólj médiában dolgozó ismerőseidnek, hogy adjanak hírt az I Bike Budapestről!
 
 • LEGYÉL RENDEZŐ!
350 önkéntesre van szükségünk, nélkülük a felvonulást nem tudjuk rendben megtartani.

 • OSSZ MATRICÁT!
Ez a legjobb módja, hogy elérjük a bringával közlekedőket. Több ezer matrica és plakát várja, hogy beterítsd vele a várost. Vállalj el egy helyet és időpontot, ahol egyedül vagy barátaiddal matricát tudsz adni az arra tekerőknek.


 • PLAKÁTOLJ!
Nagyon sokat érne, ha kedvenc bringaboltodba, bicikliparkolódba, irodaházadba, egyetemedre, iskoládba, szórakozóhelyedre vagy kocsmádba vinnél 1-1 plakátot!
 
Ezen a kérdőíven vállalhatsz be helyszínt.
 
 

Kik szervezik a felvonulást?

Az I Bike Budapest felvonulás és egész évben aktív mozgalom szervezője a Magyar Kerékpárosklub, főtámogatója a Holland Nagykövetség, további támogatója a Dán Nagykövetség. A Critical Mass főszervezőinek (Kürti Gábor és Sinka Károly) és 20 éves aktivista múlttal rendelkező Halász Áron 2015-2022 között szervezte, 2023-ban Fazekas Samu, a Kerékpárosklub egykori munkatársa, 2024-ben Malatinszki Annabella, a Kerékpárosklub munkatársa, szervezi az eseményt sok száz önkéntes segítségével. Az I bike Budapest név Kürti Gábor, Sinka Károly és Halász Áron védjegyoltalma alatt áll, ami az esemény önazonosságát biztosítja.
 
A felvonulás története:
 
A 2004-ben elindult és 2013-ban megszűnt Critical Mass elérte azt a célját, hogy kitörjön a szubkultúrából, népszerű és elfogadott legyen a biciklis közlekedés Budapesten. 2015-ben úgy láttuk, hogy a Kerékpárosklub szakmai munkája mellett továbbra is szükség van egy nagy bringás felvonulásra. Egyrészt azért, hogy minden évben új emberek láthassák egy napig máshogy Budapestet, másrészt megmutassuk a bringás fejlesztések iránti igényt. A felvonuláson évente tízezrek vesznek részt. A 2019-es esemény előtt 12+1 pontos listát adtunk a főpolgármester-jelölteknek, aminek tartalmát a későbbi főpolgármester elvállalta és el is kezdte megvalósítani. A járvány miatt elmaradt 2020-as felvonulás után a lezárások feloldását követően 2021 júniusában újra tizenötezren vonultunk a holland nagykövettel az élen, majd 2022-ben újra tízezren vonultunk együtt a bringás városért. 2023-ban a bringázható Lánchídért tekertünk több mint 15.000 résztvevővel, ugyanezen év nyarán véglegesen és hivatalosan dugómentes és biztonságosan bringázható lett a Lánchíd!
 
 

Kik jöhetnek?

Jöhet a nagyi, az újszülött, a szerelmed és a barátaid is. Az I Bike Budapest mindenkié, aki bringázik, vagy bringázni szeretne. Sőt, jöhetsz rollerrel és gördeszkával vagy görkorival is. Az I bike Budapest hangulata egy városi fesztiválé, de céljait demonstratívan kifejezzuk minden évben,
 
A felvonulás lezárt útvonalon halad. A rendőrök mellett rendezői pólós bringások biztosítják a menetet, így abszolút családbarát lesz! Jöhetsz jelmezben vagy bármilyen speciális, épített biciklivel is, sőt erre bíztatnánk is.
 
Szeretnénk teret adni az egyre virágzó nonprofit bringás kezdeményezéseknek. Idei programjaink között jótékonysági és teherbringás kezdeményezésekkel is találkozhatsz. Jelentkezni az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu címen lehet. A bejelentkezett szervezetek listáját itt és a facebook eseményben frissítjük.
 
Nyitottak vagyunk bármire, ami színesíti a menetet. Öltözz jelmezbe, díszítsd fel a bringád, hozz hangfalat. Ha valamilyen helyhez kötött ötleted (pl. zenélés, dobolás, performansz, dekoráció stb) van, akkor írj nekünk az ibikebudapest@kerekparosklub.hu címre, hogy megbeszéljük a kényelmes elhelyezkedést!
 
 

Vannak szabályai a felvonulásnak?

 • A felvonulás előtt, után és útvonalán kívül a KRESZ szabályai érvényesek, a felvonuláson pedig a magyar törvények mellett még pár dolgot szeretnénk, ha betartanál.
 • A demonstráción a saját felelősségedre veszel részt.
 • A felvonulás alatt se biciklizz a járdán és a villamossíneken, sőt mindenkire szólj rá, aki ezt mégis megtenné!
 • Állj meg a rendezőink vagy a rendőrök kérésére, engedd át a feltorlódott gyalogosokat! Több nagy kereszteződésben átengedünk autókat és BKK járműveket is, ilyenkor is légy türelmes. A zebrákat a lezárt úton is fokozott óvatossággal közelítsd meg.
 • Ne száguldozz a tömegben, mert zavaró! Inkább élvezd a várost, ahogy máskor nem lehet. Az I Bike Budapest nem verseny, nem lehet megnyerni.
 • Ha nem bírod az "autósokat", ne gyere el. Ez nem egy autóellenes hőbörgés, mi azt szeretnénk, hogy aki ma autóban ül, másnap szívesen üljön biciklire is. Ha néhányan mégis mérgesek lennének ránk, azt is fogadd el, és kezeld lazán. Ők is áldozatot hoznak a mi ügyünk miatt.
 • Kérünk, hogy SEMMILYEN politikai párt jelképét ne hozd magaddal. A bringás ügyet szerencsére elkerülték a politikai törésvonalak, így sok különböző ember együtt tekerhet. Ez ma óriási dolog, nagyon vigyázunk rá.
 • Reklámozni tilos.
 • A felvonulásnak este lesz vége, hozz lámpát!
 • Ne fogyassz alkoholt!
 • Ha fényképezel, videózol, bámészkodsz, sose tartsd fel a tömeget az úton állva, mert ha az emberek egyszer leteszik a lábukat, utána azon a helyen sokáig bringás dugó lesz. Videóidat várjuk közösségi filmünkhöz az ibikebudapest@kerekparosklub.hu címen.

vissza a tetejére 

Mi van, ha rossz az idő?

 • Felöltözünk. A kerékpározás nem időjárásfüggő.

   

  Mi van a politikával?

  Közügyekkel foglalkozunk, tehát politizálunk: a mi közös ügyünk azonban csakis a bringázás.
   
  Óriási érték, hogy a bringás ügybe még nem zavartak be a pártos törésvonalak, ezért kérjük, ne hirdess semmilyen politikai pártot, vagy mozgalmat. Politikusok eljöhetnek, sőt kérünk is tőlük dolgokat, de pártatlanul tesszük. Így másnap mindannyiotokkal közösen tudjuk majd számonkérni rajtuk, hogy mit tettek a kerékpározásért.
   
   

  Mi van a reklámokkal?

  Az I Bike Budapest egy bejelentett demonstráció, amit egy civil szakmai szervezet kezdeményezett, és amire több száz ember áldoz a szabadidejéből, hogy jól sikerüljön. Ezért bármilyen kereskedelmi tevékenység, vagy annak reklámja TILOS a rendezvényen.
   
  Ha őszintén segíteni szeretnéd a céljainkat, akkor tedd meg úgy, ahogy mások is teszik: önzetlenül.
   
  A Kerékpárosklub és többi kampánya (pl. a Bringázz a Munkába) több százezer embert ér el, és nyitott bármilyen együttműködésre. Ez alól az I Bike Budapest kivétel.
   
  Ne is próbálj alkudozni, visszautasíthatatlan ajánlat nem létezik. Aki mégis bepróbálkozik az eseményen, azt a szervezők felszólítják, hogy álljon le, ha pedig nem teszi, akkor a helyszínen lévő rendőrök fognak intézkedni az eltávolításukról.
   
   

  Lesznek I bike Budapest pólók?

  Igen, és új minták is lesznek.
   
  Adománnyal támogathatod a bringás fejlődésért dolgozó Magyar Kerékpárosklubot, és ha ez eléri a 6000 forintot, kapsz egy pólót ajándékba. 
   
  A meglévő I bike Budapest pólókat, pulóvereket, táskákat, esőkabátokat megnézheted, illetve előre meg is vásárolhatod webshopunkban.
   
  Pólókat és táskákat viszünk a célhoz, de ha nem akarsz lemaradni róluk, akkor szerezd be a felvonulás előtt!
   
   

  Messze lakom, mit csináljak?

   Nyújtsd meg a felvonulást, tekerj a starthoz csapatosan a város más részeiből. Csatlakozz a helyi csoportokhoz, vagy szervezd meg magad! Ehhez előzetes egyeztetésre, 3-4 rendezőre, egy nekünk elküldött Facebook-eseményre, és a vállalásod betartására van csak szükség.
   A helyi gyülekezőket Facebook-eseményünk leírásában találod.
    Érdemes minél korábban elindulni, mert valószínűleg sokan jönnek majd vonattal (Kerékpárosklub tagoknak 25% kedvezmény jár a bringajegyre), HÉV-vel, vagy akár kocsival a külvárosig. Ha autóval jössz, akkor próbálj meg minél távolabb parkolni, ne terheld a várost.
     
     

    Nem vagyok budapesti mit csináljak?

    Indulj el időben :)
     
    Sok városban szerveződnek helyi felvonulások, Critical Mass-ek. Figyeld a Kerékpárosklub csatornáit, ahol hírt adunk ezekről. Ha a településeden nincs ilyen, akkor gyere el, szívesen látunk! Ha felvonulást szerveznél saját lakóhelyeden, abban is szívesen segítünk.
     
     

    Fotóimat, videóimat hová töltsem fel?

    Szeretnénk minél több megjelenést összegyűjteni és megosztani.

     2015-ben2016-ban2017-ben2018-ban, 2019-ben, 2022-ben is nagy sikere volt, ezért idén is szeretnénk egy filmet vágni a TI felvételeitekből!

     Ha videóztok menet közben, vagy a menetről, küldjétek el a legjobb felvételeitek linkjét (vagy esetleg magát a fájlt egy fájlküldő oldal [pl. wetransfer.com] segítségével) az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu címre! Jöhetnek profi kamerás, DSLR-es, goprós, telefonos, akármilyen felvételek magatokról, a tömegről, bármiről!

     vissza a tetejére

     Lesz utána buli?

     Nem szervezünk bulit, de lehetnek bringás témájú események a városban. A Facebook eseményben listázni fogjuk ezeket.

     vissza a tetejére

     Maradjunk kapcsolatban!

      vissza a tetejére

       

      Támogasd munkánkat!

      A Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkájának erejét közössége adja. Lépj be a Kerékpárosklubba, csatlakozz területi szervezeteinkhez, légy önkéntes, támogasd munkánkat I bike Budapest póló vásárlásával vagy adománnyal! Itt megtalálod a támogatási lehetőségeket.

      Instagram-on, Tiktokon használd az #ibikebp hashtag-et! 

      Fotóidat és videóidat linkeld be az I Bike Budapest facebook oldalára! Ha médiamegjelenést látsz, azt is töltsd fel ide!
       

      Közösségi videózás!

      Facebook oldalunk.

      Riadóemail feliratkozás

      Instagram

      Aktivista csoportunk (szervezők, aktualitások)

      Tumblr

      Twitter

      Hashtag: #ibikebp #ibikebudapest #kerekparosklub

      Támogasd a bringás fejlődést!

      Csatlakozz a Kerékpárosklubhoz, csináljunk együtt bringás országot Magyarországból!


      Oszd meg kerékpáros élményeidet

      Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.