Miért jó tagnak lenni?

I Bike Budapest felvonulás 2019. április 28-án - Minden infó itt

Gyere ki a Margitszigetre április 28-án, onnan indul az I Bike Budapest bringás felvonulás! Itt minden információt megtalálsz  az eseményről.

Facebook eseményt itt találod.
Jelöld vissza, hívd meg az ismerőseidet, tudjon róla mindenki

A nagy tavaszi bringás fesztivál és demonstráció új útvonalon, új programokkal tér vissza. Zenés piknikkel indítunk, ezután olyan helyeken is tekerünk, ahol még sosem, és ahol máskor nem is szabad. Átbringázunk lezárt hidakon és rakpartokon, érintjük Óbudát, az Alagútat, a Lánchídat, majd az Andrássy úton keresztül a Hősök terénél érkezünk a Városligetbe. Ott bringás programok, zene piknik és a nagy bringaemelés várnak.

Olyan várost szeretnénk csinálni Budapestből, ahol mindenki biciklire tud ülni. Hiszen tudjuk: a városban ahol jó bringázni, ott jó élni.

Az idei önkormányzati választásokra készülve 12 pontban írtuk le, milyen bringabarát fejlesztéseket javasol a Kerékpárosklub a következő 5 éves önkormányzati ciklusban a kerékpározás terjedéséhez.

Ezen az oldalon mindent megtudhatsz az I Bike Budapest felvonulásról.

Ilyen volt a tavalyi felvonulás - fotók és aftermovie:


Itt mindenre választ kapsz:


 

Mikor, hol kezdődik, mi az útvonal?

DÁTUM: 2018. április 28. vasárnap

PIKNIK + ZENE: Margitsziget Nagyrét 13:00
INDULÁS: Margitsziget Nagyrét 15:00.
A menetet René van Hell, - a világ legbringásabb országa - Hollandia nagykövete indítja el.

ÚTVONAL: Margitsziget Nagyrét – Árpád híd északi oldal – Árpád fejedelem útja – Margit híd északi oldal – Pesti alsó rakpart – Közraktár utca – Petőfi-híd – Műegyetem rakpart – Budai alsó rakpart  – Attila út – Alagút – Lánchíd – Andrássy út – Kós Károly sétány - Konrad Adenauer sétány - Városliget Napozórét 
(Térkép itt.)

BRINGAEMELÉS: kb. 18:00 Városliget, napozórét, illetve amikor a menet vége is megérkezett.

 

Az útvonalat bárhol levághatod, akárhol csatlakozhatsz, és ki is szállhatsz menet közben. Bár az utóbbinak semmi értelme.

Útvonalvideó:

vissza az oldal elejére

 

Mi lesz a program?

A felvonuláson belül nincs kötött program, de azért készülünk pár dologgal.

CSILLAGTÚRA


Tekerj a starthoz csapatosan a város más részeiből, csatlakozz a helyi csoportokhoz, vagy szervezd meg magad! Ehhez előzetes egyeztetésre, 3-4 önkéntesre, egy nekünk elküldött Facebook-eseményre, és a vállalásod betartására van csak szükség.

A helyi gyülekezőket Facebook-eseményünk leírásában találod.
 

PROGRAMOK bringaemelés előtt és után:

 • Piknik és koncert a Margitszigeten

Gyertek ki már az indulás előtt! 13 órától piknikezünk, frizbizünk, élvezzük a természetet. amihez a Deley koncertje csinálja az alapokat.

 • I Bike Mini – családi bringás felvonulás:

Ha gyereked már kinőtte a gyerekülést, de a teljes menet még sok lenne neki, viszont szeretnétek bringázni, akkor csatlakozzatok az I Bike Minihez!
A Mini felvonulói külön rendezői kísérettel, a nekik szervizúton tekerhetnek ki a Városligetbe, a menet elejéhez csatlakozva.
Indulás kb. 16:00 – Oktogon (Andrássy út szervizút).

 • Bringás fotózás

Lefotózzunk a bringáddal? Egyedül szeretnéd, vagy a barátaiddal? Közösen a családoddal? Bringás portréfotózást tartunk a Városligetben a réten.

 • Zenészek útközben

Bridge szervezésében utcazenészek, zenekarok, dj-k meglepetés helyszíneken várják a menetet. Mert egy jó városban nem csak motorzaj szól.

 • Teherbringás és mutánsbringás vonulás 

Cargonomia meghívja a teherbringás, mutánsbringás, magasbringás nagyközönséget, valamint a fura vasak szerelmeseit. Építs, szerelj, hozd el a legfurább, legőrültebb bringádat! Közös gyülekező és tekerés a Margitszigetről a Városligetbe, bringasimogató és próbálgató terep a réten.

 • Jelmezes felvonulás

Minden évben egyre többen vonulnak fel jelmezben. Csatlakozz hozzájuk, itt a Facebook csoportjuk!

Mobil bringaszerelő stand Budapest legújabb közösségi kerékpárműhelye szervezésében.

A rászorulók segítésével foglalkozó bringás csapat idén is szendvicsekkel és szörppel készül, amit adományért cserébe lehet elfogyasztani.

 • Kerékpárosklub stand - I bike Budapest pólók, pulóverek, táskák, sapkák

A Kerékpárosklub standjánál adományozóknak I bike Budapest emlékpólókat, pulóvereket, esőkabátokat is adunk, ezzel a bringás fejlődésért végzett munkát támogathatod. A Margitszigeten és a Városligetben is megtalálsz minket.

Ezeket már előre be is szerezheted a webshopunkban.

 • Piknik & zene

Hozz pokrócot, frizbit és enni-inni! A bringaemelés előtt és után tiéd a városligeti nagyrét. A hangot DUB PHASE adja, az üdítőt pedig a Jótékony SHARE, akik profitjukkal az esemény megrendezését támogatják.

 • Afterparty 

Hivatalos after nincs, de valami mégis lesz!

A bringaemelés után a réten zenél a Dub Phase Soundsystem csapata, illetve a Bike Kitchen Zugló és a Cargoblaster közös projektje.

Részletek a facebook eseményben


Beszállnál valamivel? Írj az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu-ra! Bringás közösségek, egyedi ötletek, zenedobozok, jelmezek mind jöhetnek.

 

vissza az oldal elejére

 

Mi az esemény célja?

Ahol jó bringázni, ott jó élni.

A bicikli a legegyszerűbb, leggyorsabb, legszabadabb közlekedési eszköz. Ahol sokan bringáznak, ott jobb a levegő, biztonságosabbak az utcák, kisebbek a sorok az utakon és a rendelőkben. Ezt úgy érhetjük el, ha gyerekektől idősekig mindenki kényelmesen el tud bringázni ahova éppen szeretne.

A Magyar Kerékpárosklubnál egy olyan jövőért dolgozunk, ahol gyerekek, felnőttek és idősek is élvezhetik a biciklis közlekedés előnyeit. Az I bike Budapesten egy napra olyan várost csinálunk, ahol mindenki bringára tud ülni.

15 éve tekertünk először a bringás Budapestért az első budapesti Critical Mass-on. Idén az 5. I bike Budapest bringás felvonuláson az önkormányzati választások alkalmából elmondjuk, mire lenne szükség a következő 5 év polgármesterétől a bringabarát Budapesthez. 

A Kerékpárosklub által összeállított bringás 12 pontért tartják az idén ötödik I bike Budapest örömtekerést és demonstrációt. „Az I bike Budapest felvonuláson olyan várost csinálunk egy napra, ahol mindenki bringára tud ülni. Lezárt utakon tekerünk át Budapest legszebb, egyben leginkább fejlesztésre szoruló pontjain, a felvonuláson rövidített útvonalon várjuk a kisgyerekes családokat, hogy ők se maradjanak ki a bringabarát Budapest élményéből. Hiszen a városban, ahol jó bringázni, ott jó élni” – mondja a Kerékpárosklub.

A szervezet 12 pontot állított össze az önkormányzati választásokra, olyan fejlesztéseket sorolva, melyekre a következő 5 éves ciklusban mindenképp szükség lesz a város bringázhatóbbá tételéhez.

12+1 pontunkat elküldtük a főpolgármester-jelölteknek, akik most először mindannyian konkrét vállalásokat tettek nyerésük esetére. Itt olvashatjátok válaszaikat.

A 2024-ig szükséges fejlesztések 12 pontja a következő:

 • A belváros összekötése a külvárosokkal.
  - Dél-Pest, és Kőbánya hiányzó kapcsolatainak pótlása kerékpársávval a Baross utcán és az Üllői úton, kerékpáros fejlesztéssel a Kerepesi út, Jászberényi út, Soroksári út, Kőbányai út, Gyáli út mentén.
  - A Hűvösvölgybe vezető kerékpárút modernizálása.
  - A dunaparti Eurovelo 6 érje el a nyugat-európai szakaszok komfortját, és legyen alkalmas a tömeges használatra.
 • Épüljön kerékpárút a pesti alsó rakparton!
 • Lánchíd átadása az akadálytalan tömegközlekedés, kerékpáros, gyalogos, motoros közlekedés és taxik számára, kerékpársávval a hídfőkben és a József Attila utcán
 • Kétoldali kerékpársáv a Bajcsy Zsilinszky úton
 • Lakóövezetek tehermentesítése a 30-as zónák és lakó-pihenő övezetek kiterjesztésével, forgalomlassító és csillapító módon.
 • Kerékpáros tengely kialakítása a Váci úti irodafolyosón a Nyugati tér és a Duna Plaza között
 • Petőfi-híd felújítása kerékpársávokkal
 • Érjen össze a Bartók Béla út két végén már megépült kerékpársáv!
 • Induljon kerékpártároló-építési program! Új kerékpártárolók a legjobban hiányzó, népszerű úticéloknál, közintézményeknél, tömegközlekedési átszállóhelyeknél. Kisebb bürokráciát és ingyenes köztérhasználatot a lakossági kezdeményezéseknek!
 • Hatékonyabb karbantartást: Több forrást, gyorsabb intézkedést, tartós javításokat a lakossági panaszok kezelésére, kerékpárutak lezárásánál tájékoztatás és terelőutak kijelölése.
 • Népszerűsítés és oktatás: Induljanak pozitív hangvételű szemléletformáló és oktató kampányok, épüljenek új tanpályák gyerekeknek
 • Felhasználóbarát Bubit: Jobb minőségű kerékpárokat, 21. századi ügyintézést, lakossági promóciót, az állomások sűrítését, bővítését kérjük.

+1: Kerékpárral is biztonságos Nagykörutat és Rákóczi utat!
 

Biztosak vagyunk abban, hogy a fenti listát bármelyik főpolgármester-jelölt beépítheti programjába. Tavaly is többen ültek kerékpárra Budapesten mint egy éve. Reprezentatív kutatásunk szerint a budapesti felnőttek 16%-a hetente kerékpározik, és pártokon átívelő, elsöprő támogatása van a biciklis fejlesztéseknek..

A Kerékpárosklub munkatársai valódi fejlesztésekért küzdenek.
Itt el tudod olvasni, mit csináltunk 2018-ban.
Támogasd munkánkat 1%-oddal, csatlakozz hozzánk!

Itt olvashatod a Kerékpárosklub Budapest-programját, amiben részletesebben összefoglaltuk, hogyan tehető bringabaráttá Budapest.
 

Kik szervezik a felvonulást?

Az I Bike Budapest felvonulás és egész évben aktív mozgalom szervezője a Magyar Kerékpárosklub, támogatója a Holland Nagykövetség. A Critical Mass szervezőinek (Kükü és Sinya) tapasztalatai alapján Halász Áron elnökhelyettes szervezi az eseményt sok száz önkéntes segítségével.

A felvonulás története:

A 2004-ben elindult és 2013-ban megszűnt Critical Mass elérte azt a célját, hogy kitörjön a szubkultúrából, népszerű és elfogadott legyen a biciklis közlekedés Budapesten. 2015-ben úgy láttuk, hogy a Kerékpárosklub szakmai munkája mellett továbbra is szükség van egy nagy bringás felvonulásra. Egyrészt azért, hogy minden évben új emberek láthassák egy napig máshogy Budapestet, másrészt megmutassuk a bringás fejlesztések iránti igényt. 

Az I bike Budapest nem csak felvonulás, hanem a Kerékpárosklub egész évben aktív fővárosi mozgalma, ami várja az aktív tagokat.

 

vissza az oldal elejére

Kik jöhetnek?

Jöhet a nagyi, az újszülött, a szerelmed és a barátaid is. Az I Bike Budapest mindenkié, aki bringázik, vagy bringázni szeretne. Hangulata egy városi fesztiválé.

A felvonulás lezárt útvonalon halad. A rendőrök mellett rendezői pólós bringások biztosítják a menetet, ami abszolút családbarát lesz! Te is lehetsz rendező.

Szeretnénk teret adni az egyre virágzó nonprofit bringás kezdeményezéseknek. Idei programjaink között jótékonysági és teherbringás kezdeményezésekkel is találkozhatsz. Jelentkezni az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu címen lehet. A bejelentkezett szervezetek listáját itt és a facebook eseményben frissítjük.

Nyitottak vagyunk bármire, ami színesíti a menetet. Öltözz jelmezbe, díszítsd fel a bringád, hozz hangfalat. Ha valamilyen helyhez kötött ötleted (pl. zenélés, dobolás, performamsz, dekoráció stb) van, akkor írj nekünk az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu címre, hogy megbeszéljük a kényelmes elhelyezkedést!

vissza az oldal elejére

Hogyan segíthetek?
 

 • Hívd meg az ismerőseidet!

Terjeszd a Facebook eseményünket, hívd el a barátaidat! Linkeld be az eseményt közösségeidben, Facebook csoportjaidban, küldj programajánlót a levelezőlistáidra!
Szólj médiában dolgozó ismerőseidnek, hogy adjanak hírt az I Bike Budapest-ről!

 • Iratkozz fel a matricaosztó naptárunkba!

Ez a legjobb módja, hogy elérjük a bringával közlekedőket. Több ezer matrica és plakát várja, hogy beterítsd vele a várost. Vállalj el egy helyet és időpontot, ahol egyedül vagy barátaiddal matricát tudsz adni az arra tekerőknek.
Itt tudsz jelentkezni matricát osztani.

 • Plakátolj!

Nagyon jó lenne, ha kedvenc bringaboltodba, bicikliparkolódba, irodaházadba, egyetemedre, iskoládba, szórakozóhelyedre vagy kocsmádba vinnél 1-1 plakátot!

Plakátokat és matricákat itt tudsz szerezni:

- Plakát és matricaosztó gyűlés március 27-én 18:00-kor a Trip hajón.

Utána: 
Magyar Kerékpárosklub iroda (XIII. kerület, Kárpát utca 48, hétköznapokon 10-17 óráig)
Hajtás Pajtás iroda (VII. kerület, Király utca - Vörösmarty utca sarok, hétköznapokon 9-19 óráig)

Letölthető, nyomtatható plakát és matrica itt:

- Plakát

- Matrica

 • Legyél rendező!

400 önkéntesre van szükségünk, nélkülük a felvonulást nem tudjuk rendben megtartani.
Kattints ide a jelentkezéshez!
 

vissza az oldal elejére
 

Vannak szabályai a felvonulásnak?

A felvonulás előtt, után és útvonalán kívül a KRESZ szabályai érvényesek, a felvonuláson pedig a magyar törvények mellett még pár dolgot szeretnénk, ha betartanál.

A demonstráción a saját felelősségedre veszel részt.

A felvonulás alatt se biciklizz a járdán és a villamossíneken, sőt mindenkire szólj rá, aki ezt mégis megtenné!

Állj meg a rendezőink vagy a rendőrök kérésére, engedd át a feltorlódott gyalogosokat! Több nagy kereszteződésben átengedünk autókat és BKK járműveket is, ilyenkor is légy türelmes. A zebrákat a lezárt úton is fokozott óvatossággal közelítsd meg.

Ne száguldozz a tömegben, mert zavaró! Inkább élvezd a várost, ahogy máskor nem lehet. Az I Bike Budapest nem verseny, nem lehet megnyerni.

Ha nem bírod az "autósokat", ne gyere el. Ez nem egy autóellenes hőbörgés, mi azt szeretnénk, hogy aki ma autóban ül, másnap szívesen üljön biciklire is. Ha néhányan mégis mérgesek lennének ránk, azt is fogadd el, és kezeld lazán. Ők is áldozatot hoznak a mi ügyünk miatt.

Kérünk, hogy SEMMILYEN politikai párt jelképét ne hozd magaddal. A bringás ügyet szerencsére elkerülték a politikai törésvonalak, így sok különböző ember együtt tekerhet. Ez ma óriási dolog, nagyon vigyázunk rá.

A felvonulásnak este lesz vége, hozz lámpát!

Ne fogyassz alkoholt!

Ha fényképezel, videózol, bámészkodsz, sose tartsd fel a tömeget az úton állva, mert ha az emberek egyszer leteszik a lábukat, utána azon a helyen sokáig bringás dugó lesz. Videóidat várjuk közösségi filmünkhöz az ibikebudapest kukac kerekparosklub.hu címen.

vissza az oldal elejére

Mi van, ha rossz az idő?

Felöltözünk. A kerékpározás nem időjárásfüggő.

vissza az oldal elejére

Mi van a politikával?

A mi közös ügyünk a bringázás. Óriási érték, hogy a bringás ügybe még nem zavartak be a pártos törésvonalak, ezért kérjük, ne hirdess semmilyen politikai pártot, vagy mozgalmat. Politikusok eljöhetnek, sőt akár kérhetünk is tőlük dolgokat, de pártatlanul tesszük. Így másnap közösen tudjuk majd számonkérni rajtuk, hogy mit tettek a kerékpározásért.

vissza az oldal elejére

Mi van a REKLÁMOKKAL?

Az I Bike Budapest egy bejelentett demonstráció, amit egy civil szakmai szervezet kezdeményezett, és amire több száz ember áldoz a szabadidejéből, hogy jól sikerüljön. Ezért bármilyen kereskedelmi tevékenység, vagy annak reklámja TILOS a rendezvényen. Ha őszintén segíteni szeretnéd a céljainkat, akkor tedd meg úgy, ahogy mások is teszik: önzetlenül.

A Kerékpárosklub maga, illetve többi kampánya (pl. a Bringázz a Munkába) több százezer embert ér el, és nyitottak vagyunk bármilyen együttműködésre. Ez alól azonban az I Bike Budapest kivételt képez. Ne is próbálj alkudozni, visszautasíthatatlan ajánlat nem létezik. Aki mégis bepróbálkozik az eseményen, azt a szervezők felszólítják, hogy álljon le, ha pedig nem teszi, akkor a helyszínen lévő rendőrök fognak intézkedni az eltávolításukról.

vissza az oldal elejére

 

Lesznek I Bike Budapest ajándékok? Pólók, pulóverek, táskák, sapkák is várhatóak?

Igen, és új minták is lesznek.

Adománnyal támogathatod a bringás fejlődésért dolgozó Magyar Kerékpárosklubot, és ha ez eléri a 2500 forintot, kapsz egy pólót ajándékba. 2000 Ft adomány után válltáskát, 4000 Ft után egyedi Cinelli sapkát, 5000 Ft adomány után kapucnis pulóvert, 6000 Ft adomány után esőkabátot adunk.

A meglévő I bike Budapest pólókat, pulóvereket, táskákat, esőkabátokat megnézheted, illetve előre meg is vásárolhatod webshopunkban.

Pólókat és táskákat viszünk a városligeti befutóra is, de ha nem akarsz lemaradni róluk, akkor szerezd be a felvonulás előtt!
 

vissza az oldal elejére

 

Messze lakom, mit csináljak?

 • Csillagtúra

Nyújtsd meg a felvonulást, tekerj a starthoz csapatosan a város más részeiből. Csatlakozz a helyi csoportokhoz, vagy szervezd meg magad! Ehhez előzetes egyeztetésre, 3-4 rendezőre, egy nekünk elküldött Facebook-eseményre, és a vállalásod betartására van csak szükség.

A helyi gyülekezőket Facebook-eseményünk leírásában találod.
 

 • Tömegközlekedés, autó

Érdemes minél korábban elindulni, mert valószínűleg sokan jönnek majd vonattal (Kerékpárosklub tagoknak 25% kedvezmény jár a bringajegyre), HÉV-vel, vagy akár kocsival a külvárosig. Ha autóval jössz, akkor próbálj meg a starthelytől minél távolabb parkolni, a margitszigeti parkoló hamar be fog telni.

 

vissza az oldal elejére

Nem vagyok budapesti, mit csináljak?

Sok városban szerveződnek helyi felvonulások, Critical Mass-ek. Figyeld a Kerékpárosklub csatornáit, ahol hírt adunk ezekről. Ha a településeden nincs ilyen, akkor gyere el, szívesen látunk! Ha felvonulást szerveznél saját lakóhelyeden, abban is szívesen segítünk.

vissza az oldal elejére
 

Fotóimat, videóimat, élményeimet hova töltsem föl?

Szeretnénk minél több megjelenést összegyűjteni és megosztani.

 • Instagram-on, Twitteren vagy Tumblr-en használd az #ibikebp hashtag-et! 
   
 • Fotóidat és videóidat linkeld be az I Bike Budapest facebook oldalára! Ha médiamegjelenést látsz, azt is töltsd fel ide!
   
 • Közösségi videózás!

2015-ben2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is nagy sikere volt, ezért idén is szeretnénk egy filmet vágni a TI felvételeitekből!

Ha videóztok menet közben, vagy a menetről, küldjétek el a legjobb felvételeitek linkjét (vagy esetleg magát a fájlt egy fájlküldő oldal [pl. wetransfer.com] segítségével) az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu címre! Jöhetnek profi kamerás, DSLR-es, goprós, telefonos, akármilyen felvételek magatokról, a tömegről, bármiről!

vissza az oldal elejére
 

Lesz utána buli?

Az I Bike Budapest felvonulás mindenkinek szól, így nincs egy hivatalos afterparty-ja, hiszen nehéz lenne mindenki ízlésének megfelelni. 

Lesznek a városban, akik kedvezményekkel, vagy programokkal várják a bringásokat. A listát a facebook eseményben fogod megtalálni.

A bringaemelés után a réten zenél a Dub Phase Soundsystem csapata, illetve a Bike Kitchen Zugló és a Cargoblaster közös projektje.

Részletek a facebook eseményben

vissza az oldal elejére
 

Hol tudom követni az IBBP híreit?

Ne maradj le semmiről, kövesd híreinket több helyen. Szállj be a mozgalomba!

Használd az #ibikebp hashtag-et!

vissza az oldal elejére

 


Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

 • Add nekünk adód 1%-át! Adószámunk: 18245402-2-43. További infók az 1%-ról.
 • Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod. Helyi szervezetekhez csatlakozhatsz és rengeteg szolgáltatás, kedvezmény, biztosítás is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!