Támogasd adód 1%-ával a klubot!

Sok minden napirenden a MÁV-START-tal

A MÁV-val és MÁV-START-tal való együttműködésünk már hosszú évekre tekint vissza, és jelenleg is számtalan téma van napirenden: az IC vonatokon történő kerékpárszállítás tiltása, az utánfutókért kért dupla kerékpárjegy, a pótlóbuszokon történő kerékpárszállítás, a vasúti kocsik megfelelő kialakítása, a hangosbemondó stb. 
 
Legutóbb 2012-ben vizsgáltuk közösen a kerékpáros és vasúti közlekedés kapcsolatát, és a budapesti pályaudvarok kerékpárparkolóinak tervezésében is résztvettünk.
2013 nyarán sikerült kiharcolnunk, hogy a MÁV végre elkezdje kiépítani a régóta várt kerékpárparkolókat a budapesti fejpályaudvarokon. Mára már sok száz biciklinek van megfelelő parkolóhelye - bár sajnos  a kereslet és a kínálat még mindig nem fedi egymást.
Közösen elkészítettük a kerékpárszállító vasúti kocsik kialakítására vonatkozó ajánlást, amely alapján értékeljük a jelenleg forgalomban álló hazai állományt. A fejleményekről folyamatosan tudósítunk. 
Tagjaink pedig 25% kedvezményt érvényesíthetnek a vasúti kerékpárszállítás árából - mellyel évente több ezer forintot is megtakaríthatnak. 
 
A vasúti kerékpárjegyeladások a következőképp alakultak az elmúlt két évben:
(* Tagjaink évente 10.000 alkalommal veszik igénybe a kedvezményes szállítási lehetőséget)
 
Jelenleg az alábbi témák vannak még napirenden:
1. Szeretnénk elérni, hogy a vasútállomásokon a szerelvény érkezése előtt bemondják a hangosbemondóba, hogy a peron melyik részén várható a kerékpárszállító kocsi. Így már időben odatolhatjuk a biciklinket a megfelelő helyre és elkerülhető a sietség az utolsó pillanatban.
2. Jelenleg kerékpáros utánfutót 2 db kerékpárjegy áráért lehet szállítani, amivel mi nem értünk egyet. Ezért kértük a MÁV-START-ot, hogy vizsgálja felül döntését.
3. Folyamatosan probléma, hogy ha vonatpótló autóbuszt kell az utazás egy részében használni, nem megoldható a kerékpárszállítás. Ezügyben is egyeztetést kezdeményeztünk.
4. Nehezményeztük, hogy megszűnt a kerékpárszállítás lehetősége az IC vonatokon.
 
Amint lesznek fejlemények, beszámolunk azokról is.
 

***

További bringás hírek:
- a Kerékpárosklub további MÁV-val kapcsolatos hírei itt olvashatóak.
- a MÁV-START oldalán


Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy a bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Add a Kerékpárosklubnak adód 1%-át! Az 1% felajánlásról mindent megtudhatsz itt.

Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod, hanem rengeteg szolgáltatás és kedvezmény is jár az egész országban. Belépéshez kattints ide!