Miért jó tagnak lenni?

Kerékpárvásárlás


Ha sportolni szeretnél, akkor, értelemszerűen a sportágnak megfelelő kerékpártípust vásárolsz magadnak. De mi a helyzet akkor, ha közlekedni szeretnél?

Hétköznapi közlekedésre és munkába járásra többféle kerékpártípus is alkalmas: citybike (városi bicikli), trekking, országúti, vagy mountain bike — mindegyik más stílusú kerékpározást tesz lehetővé. Érdemes vásárlás előtt egy-egy hozzáértő ismerősöd kerékpárját kipróbálnod, hogy kiderítsd, milyen típus illik hozzád, és a leggyakoribb útvonalaidhoz, távjaidhoz.

A mindennapi közlekedéshez nem kell drága bringa, sőt, minél egyszerűbb annál jobb.  Átlagos városi távokon egyszerű citybike-kal a legpraktikusabb a közlekedés. Fontos, hogy magasságodhoz megfelelő méretű kerékpárt válassz.

Ne a minőségben spórolj, hanem azon, hogy csak annyi „funkciót” vegyél, amennyire szükséged van: például városi közlekedéshez nem kell drága teleszkóp. A sárhányó és láncvédő viszont fontos lehet, hogy mindig tisztán és frissen érkezz meg a munkába. 

Hol vásárolj?

Kerékpárt leginkább szakboltban érdemes vásárolni, ahol megbízható minőséget kapsz. Ezen kívül segítenek neked megtalálni a számodra méretben és típusban legmegfelelőbb darabot, ráadásul ki is próbálhatod a bringát vásárlás előtt.

Amennyiben interneten veszel magadnak bringát, vagy használtat szeretnél venni, kérj tanácsot egy szakembertől, vagy hozzáértő ismerőstől! Ügyelj a megfelelő méret kiválasztására! A megfelelő méret a testmagasságoddal függ össze, az interneten számos ilyen táblázatot találhatsz. A különböző kerékpártípusokhoz különböző mérettáblák tartoznak.

Mire kell figyelni, ha bringát veszel - jogi tanácsok

Ezek itt jogi tanácsok, tehát ha nem működik, kattog vagy döccen, arra itt nem találsz választ.

 1. Új kerékpár vásárlása esetén fontos tudni, hogy a kerékpárokra a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet alapján kötelező jótállás vonatkozik. A jótállás időtartama 1 év. A kereskedő köteles jótállási jegyet adni az áruhoz. Ettől hosszabb jótállási időt is vállalhat a forgalmazó. A jótállás tartalma, hogy meghibásodás esetén a forgalmazónak kell bizonyítania, hogy a hiba oka a vásárlást követően keletkezett. (PTK. 248.§)
   
 2. A jótállási idő letelte után, de két éven belül felmerült hiba esetén is van lehetőségünk arra, hogy kijavítást, kicserélést, árleszállítást kérjünk vagy a szerződéstől elálljunk. Hogy mikor mit kérhetünk, azt a PTK 305-311.§. szabályozza. Fontos különbség azonban, hogy a szavatosság már csak akkor segít, ha bizonyítani tudjuk, hogy a hiba már a vásárláskor megvolt.
   
 3. Használt kerékpár vásárlása esetén jótállás jogszabálynál fogva nem jár, de a kereskedő vállalhat ilyet. Szavatossági jogokat használt kerékpár vásárlása esetén is lehet gyakorolni, de használt dolog adásvétele esetén jogi értelemben csak akkor állapítható meg, ha a hiba független a használtságtól, illetőleg az elhasználódás számítható mértékét jelentősen túllépi.
   
 4. Fontos tudni, hogy kereskedelmi forgalomban eladott dolgon a jóhiszemű vevő akkor is tulajdonjogot szerez, ha a kereskedő nem volt tulajdonos (118. § (1).bek.). Az üzletben történő vásárlás az egyetlen biztos megoldás az ellen, hogy kivegyék alólad a gépet azzal, hogy bocs, de ez lopott.
   
 5. Ha mégis magánszemélytől veszel bringát, akkor -kérj tőle számlát, vagy adásvételi szerződést; -hallgass a megérzésedre, ne vegyél szakadt embertől drága kerékpárt; -írjatok szerződést, igazolványból írd ki az adatait.
   
 6. Külön pontba írom, mert nagyon fontos: tudd, hogy kb. mennyit ér a gép és túl olcsón ne vedd meg, mert ha az árból tudnod kellene, hogy lopott, akkor orgazdaként is felelősségre vonhatnak. (BTK. 326.§.)

 

Töltsd le a teljes Kisokost PDF formátumban!