Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Villamosépítés buktatókkal - folytatás

Címkék:
Amint már írtunk róla, folyik az 1-es villamos Etele térig való meghosszabbításának tervezése. Korábbi cikkünkben már jeleztük, hogy a tervekkel kapcsolatban fenntartásaink vannak. A felvázolt megoldás véleményünk szerint nem szolgálja kellőképpen a kerékpáros közlekedés fejlődését. A tervezett megoldások a már meglévő, elavult, rossz hálózati elemekhez illeszkednek, ahelyett, hogy a régieket illesztenék az újhoz. (A tervekkel áprilisban találkoztunk először, az akkori hivatalos véleményünk itt érhető el, melyet a BKK-nak is eljuttattunk). 
 
Térképen gyűjtöttük össze a környék meglévő kerékpárforgalmi létesítményeit, jelölve a hiányosságokat. A cikk további részében néhány kritikus pontot részletesen is bemutatunk.
 


A Somogyi úti kerékpársáv kényelmetlenül, szegélyen kívül folytatódik, ráadásul  az Etele téren oldalváltásra kényszerít. Ez a kialakítás sajnos hasonló formában marad a jövőben a kereszteződés körüli káosszal együtt.

A Gyergyótölgyes utca "gyalog- és kerékpárútja" ebben a formában használhatatlan. Ez a megoldás biztosan nem segíti a mindennapi közlekedők dolgát. Kiváltására egyértelműen szükség van.

A folytatás a Hadak útján sem fényesebb. A járdára festett kerékpárút szinte a teljes felületet elfoglalja, így kódolva a gyalog illetve kerékpárral közlekedők közötti konfliktusok sokaságát.

A parkban vezetett kerékpárút a munkálatok után megszűnik, azonban nem nyomtalanul. Az Etele út Tétényi út - Etele tér közötti szakaszán továbbra is egyoldali, kétirányú kerékpárúttal találkozhatnak majd az arra járók.

A fent vázolt problémák miatt a tervek felülvizsgálatára van szükség. Ezúton is kérjük és felszólítjuk  az illetékeseket arra, hogy változtassanak a terveken. A gyalogos - kerékpáros konfliktusok minimalizálására, az akadálymentes és biztonságos kerékpáros forgalom megteremtésére  kell törekedni. Olyan megoldásnak kell születnie, amely biztosítja a kerékpáros közlekedés részarányának jövőbeli növekedését.

A térképbe ágyazott képek nagyobb méretben elérhetőek itt.