Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Nem olyan sötétek a bringások - 2019 tavaszi lámpaszámlálás eredmények

Minden tavasszal és ősszel önkéntesek segítségével igyekszünk minél több helyen egy időben megszámolni az elhaladó bringások lámpáit. 2019. március 28-án az ország 78 pontján 1742 kerékpárt számoltunk meg. 76%-uk elől-hátul ki volt világítva, és 87.8%-nak volt valamilyen lámpája. Ez javulás a 2018 tavaszi eredményhez képest.

A kerékpározók 5.3%-ának csak elől volt lámpája, 6.4% pedig csak hátulról látszott a sötétben. Tök sötét ninja jelmezt a megszámolt kerékpározók 12.2%-a viselt, nekik semmilyen lámpájuk sem volt.

Budapesten jobbak az adatok, itt 80.8% elől-hátul ki volt világítva, és csak 7.8% biciklizett lámpa nélkül. A 100000 lakos feletti településeken ezúttal romlottak a számok: ezekben összegezve 69.8% - 18.6% a tökéletes kivilágítás és a lámpanélküliség aránya. 10-100000 közötti lélekszámú településeken most javult a lámpahasználat, ezekben 68.7% biciklizett teljesen kivilágítva és 19.7%-nak nem volt semmilyen lámpája.

Az összes eddigi adatot itt böngészhetitek, korábbiakkal összevetve így néznek ki a számlálásaink:

A lámpaszámláláshoz kapcsolódik

Egyre többeket zavarnak az erős fényű első lámpával közlekedő kerékpározók, akik nem csak az útra világítanak, ezért - nem várt sikerű - figyelemfelhívást készítettünk számukra:

Számoljunk ősszel is!

A következő lámpaszámolás november közepén lesz. Segíts te is! Mindössze 20 percet kérünk egy általad választott kereszteződésben. Kérj értesítést a Facebook oldalunk eseményeiről és iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le az időpont meghirdetéséről! Ha szeretnéd, hogy emailben értesítsünk a következő alkalomról, akkor írj az ibikebudapest kukac kerekparosklub.hu címre!


Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

  • Add nekünk adód 1%-át! Adószámunk: 18245402-2-43. További infók az 1%-ról.
  • Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod. Helyi szervezetekhez csatlakozhatsz és rengeteg szolgáltatás, kedvezmény, biztosítás is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!