Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Egy kemény hét: esetünk a Tarlós-csomaggal

Újabb állomáshoz érkezett Tarlós István főpolgármester decemberi sajtótájékoztatójával kezdődött vitánk a fővárossal. Év végén sajnos nem fogadott bennünket, hanem Szeneczey Balázs alpolgármesterhez irányított. A megbeszélést követően elkészítettük szakmai javaslatainkat a felvetett témákról, és a további szükséges kerékpárosbarát fejlesztésekről. Sajnos ezen a héten tudomásunkra jutott, hogy a beadványunkra adott bármilyen reakció nélkül főpolgármesteri utasítás született az alábbi tartalommal:Mivel a meg nem nevezett tagokból álló munkacsoport ősz óta tartó üléssorozatainak egyetlen alkalmára sem voltunk hivatalosak, és a felsorolt lépések az előkészítés utolsó fázisába kerültek, úgy döntöttünk nyilvánosságra hozzuk az általunk megismert utasítást. Ennek két oka volt.

Egyrészt minden jel arra utal, hogy a kerékpározók szempontjaira eddig sem kíváncsi bizottság ezután már legfeljebb látszategyeztetésekre alkalmas időpontban kereshet meg bennünket, ha ez egyáltalán szándékában állt. Másrészt a több tízezres felvonulást megelőző időszakban tudjuk legnagyobb eséllyel tárgyalásra bírni a rólunk, de nélkülünk már többször tanácskozó testületet. Személyeskedéstől sem mentes sajtóvita árán a közvélemény alaposan megismerhette a tervezett visszafejlesztéseket. Gyakorlatilag a teljes magyar sajtóban kifejthettük, miért fontosak a hatályos szabványoknak teljesen megfelelően megépült busz- kerékpársávok, ellenirányban megnyitott egyirányú utcák, az elavult, egy oldalon vezetett kerékpárutak kötelező használatát feloldó kerékpáros nyomok és egyéb megoldások.

A főváros elismerésre méltó fejlesztéseket végzett el Budapest útjain, de jelenleg épp tőle féltjük azokat. Olyan szemléletváltás jeleit érzékeljük, ami ellen mindenképp tennünk kell, és a lehető legtöbb csatornán elmondani véleményünket. Ennek hatására ugyan erősödött a vita hangereje, de a városházán született nyilatkozatok tartalma is fokozatosan enyhült. Több kerületi polgármester jelezte nyilvánosan vagy informálisan, hogy támogatja a kerékpározást, sőt ennek nyomán újabb kerületekkel erősödhet a kapcsolatunk. Végül pénteken egy maratoni sajtótájékoztató során - a maga fura stílusában - Tarlós István is meghívott bennünket a tárgyalóasztalhoz. Helyettesével telefonon abban maradtunk, hogy jövő hét elején időpontot is egyeztetünk.

Nem vagyunk könnyű helyzetben. Tavasszal a kerékékpáros közlekedés népszerűsítése a hagyományos feladatunk, ennek eszköze a több tízezres I Bike Budapest felvonulásunk. Ezen nem szeretnénk változtatni, éppen olyan jó hangulatú lesz, mint eddig. Ugyanakkor szeretnénk felhasználni arra, hogy tovább erősítsük érdekérvényesítő erőnket. A felvonulás végén, és azután is rendszeres tájékoztatást adunk ügyünk állásáról, és a beharangozott tárgyalásokról. Csatornáinkon követhetitek a történéseket, ha baj történik, új email-es riadónkon értesítünk. Íratkozz fel

Bár a fővárosi kommunikáció igyekszik szélsőségesnek beállítani a kerékpározásért végzett munkánkat, bízunk benne,  hogy 12 év munkája és eredményei ismeretében tudjátok, hogy ez áll tőlünk a legtávolabb. Egy élhető városért dolgozunk, aminek szerves része a komfortos és biztonságos kerékpáros közlekedés is. Ehhez számítunk a támogatásotokra, ami továbbra is nélkülözhetetlen e cél eléréséhez.

Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke
 


Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Add nekünk adód 1%-át. Adószámunk: 18245402-2-41. További infók az 1%-ról.

Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod, hanem rengeteg szolgáltatás és kedvezmény is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!