Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

BYPAD auditorok lettünk

Címkék:

Klubunk közlekedésmérnöke sikeresen teljesítette a grazi FGM-AMOR (Osztrák Mobilitáskutatás) által szervezett BYPAD traininget, melynek eredményeként auditor képesítést szerzett.

A BYPAD (Bicycle Policy Audit) egy auditáló eljárás, mely egy település vagy régió kerékpárforgalmi létesítményeit, a városvezetés fejlesztési törekvéseit / terveit hivatott feltérképezni és értékelni. A procedúra alapja az önértékelés. Az audit során minden érintett  fél (városvezetők, döntéshozók, politikusok, helyi civil szervezetek, lakosok) egy előre elkészített kérdéssor alapján értékelhetik az aktuális helyzetet. Az auditálási folyamat eredménye egy értékelő dokumentum és cselekvési terv, ami rávilágít a helyi adottságok erősségeire, illetve gyengeségeire. Az audit remek eszközként szolgál a helyzetelemzésre és a jövőbeli fejlesztési irányok kitűzésére.
A program 1999-ben indult, a kezdeti 3 éves tesztidőszak óta 24 országból közel 200 település csatlakozott és vetette alá magát az értékelésnek. A másfél évtized alatt kb. 100 auditor képzése zajlott le.

A grazi 3 napos képzésen az interaktivitás jegyében telt, számos közös feladattal és szerepjátékkal. A nemzetközi érdeklődést bizonyítja, hogy Franciaországtól Ausztráliáig, összesen 10 résztvevővel zajlott a képzés. Az auditálási folyamat megismerése mellet nemzetközi projektekkel, különböző kiadványokkal, jó- és rossz nemzetközi gyakorlatokkal ismerkedhettünk meg, így gyarapítva tapasztalatainkat. 

A BYPAD honlapján lévő tájékoztató anyagokat folyamatosan fordítjuk magyar nyelvre, a honlapunkon pedig készül egy aloldal, ahova feltöltjük majd őket. A részletekkel hamarosan jelentkezünk.