Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Bringázni Élmény!

Március 24-én került megrendezésre a Bringázni élmény! projekt második konferenciája. A megnyitó eseményről írt cikkünket itt olvashatjátok.

A konferencia témája és a projekt célja a 2014-2020-as EU finanszírozási ciklusra vonatkozó átfogó kerékpáros program kidolgozása, melynek eredménye a források ésszerűbb, hatékonyabb és koordinált felhasználása. A magasabb eredményesség érdekében többek között olyan útmutató készül, amely segítséget nyújthat a pályázati követelményrendszer és a pályázati kiírások készítése során.  

A célok elérése érdekében a projekt fő elemei:

  • 2014–20-as időszakra vonatkozó Komplex Kerékpáros Program kidolgozása a Partnerségi Megállapodás és az ahhoz kapcsolódó Operatív Programok megvalósításának elősegítése érdekében.

  • A kerékpározás, mint horizontális szempont különböző fejlesztési területekbe történő integrálását definiáló szakmai útmutató készítése. Ezáltal a jövőben minden kapcsolódó pályázati kiírásban, párhuzamosságok nélkül megjelenhetnek a kerékpáros szempontok.

  • Hosszú távon működőképes kerékpárforgalmi létesítmény üzemeltetési és fenntartási rendszerének kidolgozása. Jelenleg fenntartásra és üzemeltetésre nem áll rendelkezésre megfelelő követelményrendszer, mely a hálózati elemek folyamatos romlásához és a befektett összeg hűtlen kezeléséhez vezet.

  • Döntés-előkészítő javaslat kidolgozása a kerékpározással kapcsolatos feladatok (infrastruktúra, szolgáltatás, marketing és kommunikáció, felhasználói monitoring, szervezeti koordináció) koordinációját ellátó központi szervezet létrehozására. Ma a különböző kerékpározáshoz kapcsolódó feladatokat számos, egymástól akár teljesen elszigetelt szervezet végzi a hatékonyság rovására, ennek érdekében mindenképpen szükség van központi koordinációra.

A tanulmányok elkészítésében és véleményezésében klubunk is meghatározó szerepet kapott, így érvényesítve az általunk képviselt szakmai szempontokat és civil értékrendet.

A konferencia programja és az előadások: