Miért jó tagnak lenni?

A számlálóról

A Critical Mass közösség tagjainak, valamint a Magyar Kerékpárosklub eltökélt munkájának köszönhetően 2010 nyarán a Nemzeti Múzeum előtt üzembe helyezték Magyarország első automata kerékpár számlálóját, amelynek célja – a kommunikáción kívül – a kerékpáros szokások feltárása.

<< A bal oldali navigációs menü segítségével itt minden információt megtalálsz, amit a számlálóról tudni érdemes!

2016-ban újabb állandó kerékpáros forgalomszámlálókat telepített a BKK a Bem rakparton, a csepeli Weiss Manfréd úton, a Hungária körúti aluljárónál és az Árpád híd pesti hídfőjénél. Két mobilszámláló is üzembe állt. A helyszínek kijelölésében felhasználták a Kerékpárosklub javaslatait.
A számlálók adatait itt böngészheted.

Gyakori kérdések

Miért a budapesti Kiskörút?

  • Mert frekventált helyre akartuk elhelyezni, a főváros egy kiemelt pontján.
  • Nem a járdán haladó kerékpárosokat szeretnénk számolni, hanem az úton haladókat. Ez kerékpársáv esetén a valósítható meg leginkább.
  • Erre kiváló helyszín a Nemzeti Múzeum előtti széles, napos útszakasz, ahol a kerékpársáv létesítése óta elég sok kerékpáros halad, és tervezett a kijelző az útról és a járdáról is jól látható.

Mire jók ezek az adatok?

  • Természetesen egyetlen mérőhely nem alkalmas hosszútávú komoly közlekedés szakmai elemzésre. De megmutatja egy adott keresztmetszetben a napi, heti, forgalom lefolyást. Meglátjuk, hogyan hat az időjárás a kerékpáros forgalomra, látjuk az évszakos változásokat. Bécsben 8 állandó kerékpáros mérőhely van, Zürichben idén nyáron 10 mérőhelyet helyez üzembe az EcoCounter.

Adatkezelés?

  • A számláló 2013 nyarán a BKK tulajdonába került, megállapodásunk szerint a továbbiakban ők kezelik.
  • Modemen keresztül 15 percenként egy számadat érkezik a mérőegységből. Így a napi számsorok alapján egy kis szoftver segítségével rendszeresen megjelenhet az MK honlapján, és bannerként bárhol máshol az éves és napi adat. Ezek kívül napi, heti, havi idősorok, átlagok számíthatóak, grafikonok rajzolhatóak, ami az MK oldalán jelenik meg. Az adatbázis bárki számára hozzáférhető.

 

Származási hely: Számláló átadása

Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?
Add nekünk adód 1%-át! Adószámunk: 18245402-2-41. További infók az 1%-ról.

Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod, hanem rengeteg szolgáltatás és kedvezmény is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!