Miért jó tagnak lenni?

Mérési adatok - Számláló

Megmutatjuk, hogy sokan vagyunk!

 

Az automata kerékpárszámláló által gyűjtött adatok alapján lehetőség van a forgalom napi és heti lefolyásának, továbbá az éves forgalom „ingadozásának” vizsgálatára, valamint a kerékpárforgalom időjárástól való függésének megfigyelésére.

 

 


 

A fenti ábrák egyértelműen mutatják, hogy a vizsgált keresztmetszetben a hivatásforgalom dominál. Talán nem meglepő, hogy erős korreláció áll fenn a kerékpárforgalom nagysága és a napi átlaghőmérséklet között. A tömeges kerékpárhasználat a megfigyelések szerint 10°C feletti napi átlaghőmérséklet esetén jellemző. A havi átlagos forgalmakat összehasonlító ábrán jól látható az időjárás befolyásoló szerepe február-március hónapok esetében is.

 

 

Az alábbi táblázatban megtalálható valamennyi mérési adat, illetve kimutatás, amit a grafikonok elkészítéséhez felhasználtunk.

(nagyobb nézetért klikk ide!)

Megjegyzések:

  • A korábbi évek kézi számlálásainak összefoglalóját http://www.mobilitasihetbudapest.hu honlapon tudod elolvasni. (direkt link: Kertesy Géza: Kerékpárforgalom-számlálás, tanulságokkal
  • A számláló detektora felett nem tökéletes a vízelvezetés. A kiadós esőzések idején a kerékpársáv víz alatt áll, a forgalomnagyság csökkenése ilyenkor bizonyos mértékig azzal is magyarázható, hogy a biciklisek kívül esnek az érzékelő hatáskörén.
  •  Ahogy korábban már írtuk, a számláló a próbaüzem alatt mutatott működési rendellenességeket, azonban a szeptemberi leállástól eltekintve a tárolásra került adatokat megbízhatónak tekintjük.

Korábban pubilikált eredmények:

A számláló adatainak elemzése: július-augusztus-szeptember

A kerékpáros forgalom méréséről - tanulmány
 

A számláló háttér adatbázisa letölthető XLS-ben [kerékpár/15perc]:

Régi formátum (2010.07.13-2012.02.14):
http://kerekparosklub.hu/sz/stat.php

Új formátum (2010.07.17-től):
http://kerekparosklub.hu/sz/stat_uj.php?year=YYYY&month=MM,
ahol YYYY az évet és MM a hónapot jelöli, így lehet szűkíteni a lekérdezés intervallumán.