Támogasd adód 1%-ával a klubot!

Összetekerünk

 
Összetekerünk! címmel regionális zöld turizmusfejlesztési programot indít a Magyar Kerékpárosklub Dél-Pest, a Csepel-sziget, Székesfehérvár, a Vértes, Veszprém és Debrecen régiójában. A program célja a kerékpáros kirándulások feltételeinek javítása, a kerékpáros turizmus serkentése, valamint a döntéshozók figyelmének felhívása a kerékpáros turizmusban rejlő kiaknázatlan fejlesztési lehetőségekre, az infrastruktúra fejlesztésének fontosságára. 2016 őszéig olyan túraútvonalak kijelölését vállaltuk, ami serkenti a kerékpáros turizmust, a helyi gazdaságot és megerősíti a lokális és országos civil szervezetek, valamint üzleti szervezetek érdekérvényesítő képességét.
 
Az Összetekerünk! című programunkkal a mintegy egymillió kerékpárral kiránduló elérése mellett célunk, hogy eddig részben kihasználatlan, vagy kevésbé ismert térségekben új túraútvonalak kerüljenek kijelölésre, fellendüljön a környezetbarát vendéglátó- és szolgáltató szektor, erősödjenek a helyi civil szervezetek. Programunk során a civil és üzleti szereplők bevonása mellett számítunk az állami és önkormányzati szektor partnerségére is, hiszen mindannyian érdekeltek az egyre népszerűbb kerékpározás feltételeinek javításában.
 
A program 2015. májusi indulásának első lépéseként a Magyar Kerékpárosklub érintett (dél-pesti, debreceni, székesfehérvári, veszprémi) területi szervezeteivel közösen méri fel a szervezeten belüli lehetőségeket, erősségeket, a potenciális partnereket és együttműködési terepeket. Az együttműködő szereplők bővítéséhez számítunk érdeklődő szervezetek, intézmények, vállalkozások jelentkezésére!
 
A közösségépítéssel, problémafelméréssel és megoldási javaslatok előkészítésével töltött szakaszt követően a Magyar Kerékpárosklub szakembereinek bevonásával megkezdődik a túraútvonalak tervezése, valamint a társszereplőkkel történő lobbitevékenység, melynek célja a javasolt útvonalak hivatalos kijelölése. Amennyiben ez nem valósul meg, a Kerékpárosklub saját és partnereinek lehetőségeihez mérten fogja elvégezni a szükséges kijelöléseket.
 
A kijelölt útvonalakon túrákat, bebiciklizéseket szervezünk, valamint offline és online kommunikációs kampányba kezdünk az útvonalak népszerűsítésének céljából.
 
Munkánk során nagy hangsúlyt fektetünk az esélyegyenlőségre, az eddig nagyon „férfias” túrakerékpározás képét szeretnénk kinyitni a nők és a családosok irányába is. A program végére legalább egy olyan túraútvonal kijelölését célozzuk meg, ami mozgásukban korlátozottak számára is járható. Az útvonalak értékelése során mozgásukban korlátozottak szervezeteit kívánjuk bevonni.
 
A két éves projekt során odafigyelünk a környezetvédelemre is: a munkánk során kijelölt útvonalaink a környezeti viszonyok tiszteletben tartásával készülnek, a projekt kommunikációjában mérsékeljük a papírfelhasználást, amennyiben ez szükséges, akkor újrahasznosított alapanyagokkal dolgozunk.
 
A program a Norvég Civil Támogatási Alap és az Ökotárs Alapítvány segítségével  valósulhat meg. Projekt azonosító: NCTA-2014-10906-E.
 

 

 

 

Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Add a Kerékpárosklubnak adód 1%-át! Az 1% felajánlásról mindent megtudhatsz itt.

Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod, hanem rengeteg szolgáltatás és kedvezmény is jár az egész országban. Belépéshez kattints ide!


 

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése

Kedves Áron!
Teljesen igazad van. Első elképzelésünk nekünk is a Dunangyvarsány/Üdülőtelep-MAjosháza-Ráckeve, mert ez egy méltántalanul elhanyagolt útvonal. Szerintem is CSepel és Ráckeve között ez a lehetséges útvonalak között a legkellemesebb, legkevésbé forgalmas, és a kijelölt EuroVelo útvonalhoz képest jóval rövidebb útvonal.
Vasárnap, 14-én erre bringatúrázunk (Találkozás 9-kor a Gubacsi híd Pesterzsébeti oldalán) Szeretettel látunk minden érdeklődőt. Ez lehetne az alkalom arra is, hogy személyesen megismerkedjél a délpesti szervezet tagjaival.

Üdvözlettel:
Martin

Kedves Kerékpárosklub!

Szívesen figyelném az Összetekerünk dél-pesti és csepeli híreit.
Ha hosszabb határidővel tudok segíteni valamiben, az is érdekelne.

Rendszeresen járok ki a Ferencvárosból majosházi nyaralónkba, illetve Majosházáról néha átgurulok Ráckevére. Szerintem Ráckeve gyönyörű célállomás, és nagyon kevés hiányzik ahhoz, hogy szép útvonalon ki lehessen menni.
v1. Végig Csepelen elirányít az út Tökölre. Általában tényleg kis forgalmú, de nem valami szép útvonal, nem használja ki az adottságokat.
v2. Majosházán keresztül. Csepelen indulok, végig az üdülősoron, Szigethalomnál átmegyek a hídon (ki kell jönni a forgalomba, forgalom mellé egy szűk kilométert), majd lemegyek az üdülősorra. (Az 51-es út biciklitúrára nyilván alkalmatlan.) Itt egy idő után elfogy a döngölt földút, és van egy kb. 1-2 kilométeres szakasz szántóföldi úton Majosházáig, ami hepehupás. Majosházáról Ráckevére az üdülősoron, néha erdős (néha kevésbé jó) úton lehet menni, de az hangulatos, és a víz közelében van.

üdv. jó munkát,
Horváth Áron