Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Best of 2013 - az elmúlt év bringás történései

MK_hirlevel_fejlec

 


MK_statisztka Kedves bringás barátunk!

A Kerékpárosklub 2013-ban is azért dolgozott, hogy jobb legyen számodra biciklivel közlekedni. A teljesség igénye nélkül összefoglaltuk év legfontosabb történéseit. Reméljük, meggyőzőnek találod a listát és idén is biztosítod a további sikeres munkát 1%-os felajánlásoddal és tagsági díjaddal.

 

 

MK egy százalék

 

Best of 2013 - azaz annak az évnek a bringás történései, amikor az utolsó budapesti Critical Mass átadta a stafétabotot a Kerékpárosklubnak.

 • A Bringázz a munkába (Bam!) kampányban tavasszal 8 ezren, ősszel 7 ezren vettetek részt. Minden harmadik játékos újonnan érkezett, sőt, iskolai felhívásunkra 110 oktatási intézmény is benevezett. Tavaszi kampányfilmünk a gyermekkor örömeinek újrafelfedezéséről szólt, az ősszel pedig megmutattuk, milyen élményekben lehet részed, ha bringával jársz. A tavaszi eredményekről itt láthatsz egy vicces infografikát.
  Az őszi bringásreggelit országosan 28 helyszínen rendeztük meg aktivistáink segítségével. Fotók itt.
 • Országos Bringával Boltba kampányt indítottunk, hogy Magyarországon épüljenek jól használható bicajparkolók. A kampányt köztéri óriásfotó-kiállítással nyitottuk, nézd meg a képeket!
  Csatlakozz te is a terjesztéshez!
 • Nyáron felhívtuk a sajtó figyelmét arra, hogy a MÁV továbbra sem épített kerékpárparkolókat a budapesti főpályaudvarokon. Ennek eredményeképpen 2013 decemberében megkezdődött az építkezés.
 • A 6 legnagyobb magyarországi kerékpáros szervezet valamint európai szövetségünk, az European Cyclists' Federation létrehozta a Kerékpáros Kerekasztalt. Ennek keretében közösen elkészítettük és átadtuk az illetékeseknek a KEKE javaslatait a 2014-20 közötti időszak operatív programjainak fejlesztéséhez. Továbbra is várjuk önkormányzatok csatlakozását a Nemzeti Kerékpáros Chartához.
 • Országos LÁSS JÓL! közlekedésbiztonsági akciót szerveztünk a láthatatlan buktatók ellen.
 • Országos HÓ24! akciót indítottunk a bringautak karbantartásáért, melyet idén tovább folytatunk.
 • Részt vettünk a kerékpárok felszereltségére vonatkozó szabályok átdolgozásában, hogy azok a mindennapi gyakorlatot tükrözzék.
 • Frissítettük (2013. március) a biciklis közlekedés mindentudóját, a Kerékpárosklub Kisokost, mely online is olvasható, le is tölthető, de nyomdai verziót is szívesen adunk!
 • A hírhedt budapesti Tímár utcai felüljáró kapcsán felhívtuk a figyelmet az ország kerékpáros infrastruktúráinak elmaradottságára.
 • Hamarosan indítjuk az ORFK-OBB-vel közösen "Együtt közlekedünk" közlekedésbiztonsági kampányunkat.
 • Videópályázatot írtunk ki az iskolába vagy munkába bringázás témájában, melyre 80 pályamű érkezett.
 • A bringás közösség összetartozását dicséri, hogy összesen 360.844 Ft adomány gyűlt össze a Bam! legbringásabb iskolájának, hogy kerékpárparkolót építhessenek.
 • Az Európai Mobilitási héten a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen megrendeztük a "Keréknyomok" című kiállítást a városi kerékpározás történetéről.

Mindeközben Budapesten...

Számok, statisztikák

 • 2013-ban országosan 43-45% között mozgott a kerékpárral való közlekedés aránya, Budapest pedig rohamtempóval jön fel: szeptemberben minden negyedik megkérdezettek közlekedett kerékpárral 2 hét alatt legalább egyszer. Decemberben pedig - bár országosan csökkent a használati arány -, Budapest a mért 14%-kal bőven megduplázta az egy évvel ezelőtti értéket - derült ki az évente 4 alkalommal végzett TNS-Hoffmann reprezentatív felmérésből.
 • Nemzetközi összehasonlításban 8. helyen vagyunk az ECF legfrissebb értékelése szerint, mely több szempont alapján értékelt: a kerékpár mint jármű aránya a közlekedésben (modal share), közlekedésbiztonság, kerékpáros turizmus, kerékpárok eladása és kerékpáros érdekképviselet.
 • Az Eurobarometer felmérése szerint Magyarország az Unió országai közül - Hollandia után Dániával holtversenyben – a második legkerékpárosabb ország: a lakosság 19,1 %-a mondja azt, hogy a fő közlekedési eszköze hétköznap a kerékpár.
 • Világszinten 13. helyen végeztünk a Copenhagenize index szerint.
 • A budapesti Múzeum körúti bringás forgalomszámláló 3 év alatt háromszoros forgalomnövekedést mért. Az október 23-i félmilliós rekordról videó itt.
 • Baleseti statisztikák: nem igaz, hogy nőnének a balesetek a kerékpárosok arányához képest! Infografika itt.
 • 6.565.683 Ft gyűlt össze idén az 1%-os felajánlásokból, a tavalyi háromszorosa. Köszönjük, hogy ennyien támogatjátok munkánkat. Több infó és örömvideó itt.
 • A Critical Mass mozgalommal közösen felmértük a kivilágítottságunkat. Az országos lámpaszámlálás eredményei pozitívak!

Előadásaink, írásaink

 • A Bécsben nyáron megtartott legnagyobb európai bringás konferencián, a Velocity-n nagy sikerű teltházas előadást tartottunk a Mi Bringás Történelmünkről.
 • Előadást tartottunk a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ Kerékpáros Konferenciáján.
 • Előadást tartottunk Tatán a Mobile2020 projekt keretében. Az előadásokat itt láthatjátok.
 • Szakmai napot tartottunk Veszprémben és Székesfehérváron a helyi polgármesteri hivatalban.
 • A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nyilvánosságra hozta a 2007 és 2013 közötti kerékpáros közlekedésfejlesztésekről szóló jelentését, melyet itt kommentáltunk.
 • A város egy játszótér. Halász Áron előadása a TEDx-en.

Érdekességek külföldről

***********************************************************************

Területi szervezeteink híreiből szemezgettünk

Érd évösszefoglalója itt. A környékbeli történéseket itt érdemes követni.

Debrecen: az elmúlt év összefoglalója.

Miskolci évösszefoglaló partnerünk, a Kerékpáros Miskolc Egyesület közreműködésével:
Bringás kocsonya - Nyílt levél a zajvédelmi tervhez - Közbringa bemutató és fórum - Autómentes nap - Critical Mass - Kresz Feszt - Új forgalmi rend a Csabai kapunál - elkészült a miskolci Sump.

Szeged: minden hír itt. Többek között felszólaltunk a belvárosi híd kapcsán, ahol az útfelújítás során a kerékpárosokat kitiltották, de a gépjárműveket nem.

ÚJ: Székesfehérvári szervezetünk alakulófélben van. Facebook oldaluk már elindult, csatlakozz! Kerékpáros szakmai napot tartottunk novemberben a Polgármesteri Hivatalban.

Veszprémben is alakulófélben van a területi szervezetünk. Két sikeres Bam! bringás pikniken vagyunk túl, továbbá júliusban kerékpáros szakmai napot tartottunk a polgármesteri hivatalban, amit egy általunk szervezett szakmai továbbképzés követett októberben.

További területi szervezeti híreink itt.

***********************************************************************

Fontos információ tagjainknak

2014. január 6-tól CIB Bank a “CIB XL Munkavállalói Juttatási Csomag” helyett a “CIB online számlacsomag” kondícióiból biztosít kedvezményt a Magyar Kerékpárosklub tagjainak. A változásokról, a szükséges teendőkről és a kártyához járó új CIB Partner kedvezményszerződés megkötéséről itt tájékozódj!

 

MK_hirlevel_lablec


Érdekképviselet és kedvezmények - 2 az 1-ben: Kerékpárosklub tagsági kártya!
Kerékpárosklub tagsági kártyával számtalan kedvezményhez juthatsz: CIB kedvezményes számlacsomag, kedvezményes vasúti bringaszállítás, baleset- és felelősségbiztosítás, árengedmény sok száz üzletben és szolgáltatónál. Tovább itt.
 

Ezt a levelet azért kaptad, mert feliratkoztál a Magyar Kerékpárosklub hírlevelére. Terveink szerint havonta küldünk Neked infókat tevékenységünkről, szervezetünkről, kampányainkról, hogy első kézből tájékozódhass. Emellett követhetsz minket a Facebook oldalunkon és honlapunkon. Ha szeretnél önkéntesként segíteni nekünk, itt jelentkezhetsz. Régebbi leveleinket megtalálod a hírlevél arhívumban. Amennyiben nem szeretnél a jövőben hírlevelet kapni tőlünk, erre a címre kattintva iratkozhatsz le.
Adatkezelési azonosító: NAIH 64081/2013, 64082/2013, 64083/2013