Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Novemberi Híreink

 

Kedves Bringás Társunk, Anonymous!

Ezt a hírlevelet azért kapod, mert regisztráltál a Magyar Kerékpárosklub honlapján és/vagy a Bringázz a Munkába (BAM!) kampányban. Terveink szerint havonta küldünk Neked infókat tevékenységünkről, szervezetünkről, kampányainkról, hogy első kézből tájékozódhass. Emellett követhetsz minket a Facebook-on és honlapunkon.

Megtartottuk a „BAM!” kampány díjkiosztó záróeseményét
Nem szokványos körülmények között tartottuk meg az őszi „BAM!” kampány díjkiosztó záróeseményét november 18-án. Nemcsak a nyeremények kerültek átadásra, hanem egy interaktív, improvizációs színházi műsornak is részesei lehettünk. Az eseményt három BAM! nagykövetünk celebrálta: Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Hajós András, előadóművész és Scherer Péter, színművész. Képek itt.

Közel 5.000-en vettetek részt és 1 millió km-t tekertetek a Bringázz a Munkába kampányban. Ennek köszönhetően 171 tonna CO2 kibocsátásától kíméltétek meg a légkört. Gratulálunk minden résztvevőnek!

Az oklevelek nemsokára postázásra kerülnek a megadott céges címekre, kérjük, nézzétek át adataitokat, hogy biztosan jó helyre érkezzenek. 

KÖZGYŰLÉS december 8-án
6 évünk alatt elértük, hogy a kerékpárral közlekedők legnagyobb, országosan és szakmailag is elismert érdekvédelmi szervezete lettünk. Most az a cél, hogy ehhez méltóan erős, független, nemzetközi szinten is meghatározó szervezet legyünk. Ehhez kell sok sok tag, aki nem csak a tagdíjával, hanem közreműködésével is segíti a munkát, valamint szükség van egy elkötelezett és felkészült vezetésre is. E folyamat segítése érdekében lemondott László János 2013 januárjától a szervezet operatív vezetéséről azért, hogy ezt a munkát egy sokkal felkészültebb csapat folytathassa az elkövetkezendő években. A pályázók nevei és László János videóüzenete itt érhető el.

  • A rendkívüli közgyűlés 2012. december 8-án lesz du 3 órakor. A helyszín: Átrium Film-Színház Budapest, II. kerület, Margit krt. 55. ahol megválasztjuk az új vezetőséget. 
  • A közgyűlés után tartjuk az év végi záró bulinkat is, azonos helyszínen. Részletek itt.

Klubstatisztika
Novemberben is létszámcsúcsot döntöttünk. Az önfenntartáshoz szükséges 3500 tagból 1575-en támogatjátok szakmai munkánkat. Az új belépőknek köszönjük a csatlakozást, a régieknek a tagság hosszabbítást. Kérjük, segítsetek a támogatói kör további bővítésében. Facebook oldalunkat 15.300-an követitek. Ha még nem tetted volna, kövess bennünket te is, így napi szinten juthatsz információhoz működésünkről.Bringázz a Munkába Facebook oldalunk pedig már 8.700 követőnél tart.

Lámpaszámlálás
Két hete 120 önkéntes segítségével zajlott a 4. országos bringalámpa számlálás. Egy picit javult a kivilágítottsági arányunk tavaly őszhöz képest. A településenként mért adatokat, és összesített eredményeket itt találjátok.

Kiskörúti számláló
Több mint két éves már az adományaitokból felállított kerékpáros forgalomszámláló a budapesti kiskörúton. Készítettünk egy grafikont a bringások számának növekedéséről. Érdemes rátekinteni, mert nagyon lelkesítő.

Szakmai hírek az elmúlt hónapból

  • Új utak, sávok és kerékpártámaszok
  • A közelmúltban két olyan kerékpáros infrastruktúra-fejlesztési terv is érkezett hozzánk tervbírálatra, melyeket szakmai okokból nem támogattunk. Az egyik ilyen a Velencei-tó déli partjának teljes hosszát érintő, alapvetően turisztikai célú útvonal, a másik Debrecen város szintén turisztikai célú fejlesztése. Az elutasítás fő oka mindkét esetben az, hogy a tervek nem épülnek meglévő közlekedésfejlesztési koncepcióra és a kerékpáros közlekedés fejlesztése nem a többi közlekedési módéval együtt, integráltan történik. A Velencei-tó terveire hivatalos támogató nyilatkozatot végül nem adtunk ki, a debreceni fejlesztésekre adott viszont itt megtekinthető.
  • November 15-én tervegyeztetés zajlott a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központban (KKK), melyen a Magyar Kerékpárosklub is képviseltette magát. Az egyeztetés tárgya négy, tervezés alatt álló, jellemzően külterületi, egyoldali kétirányú kerékpárút volt, melyek a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében valósulhatnak meg. Az érintett szakaszok az 5-ös és az 54-es út mentén haladnak és összesen mintegy 25,5 km hosszúak. A terveketet szakmai szempontból alapvetően támogatjuk, a szükséges kisebb módosításokra javaslatokat tettünk.
  • VOCA találkozó volt Mariborban, a beszámoló itt érhető el. További VOCA hírek itt
  • CARMA meeting volt Parmaban, Kilián Zsolt volt kint. Beszámolója itt olvasható. További CARMA hírek itt.
  • KKK-val egyeztettünk a KENYI fejlesztéséről. Kiírják a közbeszerzést a befejezéséről, annak alapjairól volt szó.
  • László János, a Kerékpárosklub elnöke Bécsben járt, találkozott a Radhaus vezetőjével, ahol megállapodtak a jövő évi együttműködésről.
  • Állásfoglalást adtunk ki a Fehér úti baleset kapcsán.

 

*** TERÜLETI SZERVEZETI HÍREK ***

 

Újraalakult a Dél-Pest területi szervezet
November 14-én hosszú kihagyás után újból összeült a dél-pesti területi szervezetet. A jövőbeli rendszeres gyűlések pontos helyéről és időpontjáról a levlistán és a Facebookon kaphattok majd információt.
Aki szeretne csatlakozni, beleszólni vagy csak olvasgatni a munkákról, csatlakozzon most a dél-pesti területi szervezethez, akár klubtag akár nem. Részletek és fotó itt!

Kis lépések a jó irányba - Gödöllőn
Gödöllő egy éve indította kerékpárosbarát programját, ami jó minőségű kerékpártámaszok telepítésével kezdődött, az általános iskolások kerékpáros oktatásával folytatódott, és a közlekedés rendjének megváltoztatása most van folyamatban. November 22-én megnyitásra kerültek az első egyirányú utcák: az egyirányú Lumniczer, Dalmady és Csipke utcákba immár mindkét irányból behajthatunk bringával. Részletek itt.

A Belvár kultúrálódott
Mivel beköszöntöttek a hűvösebb napok, a budapesti Belvár Bebiciklizés oktatóprogramja tavaszig szünetel, de a kultúrosztály a téli hónapokban is üzemel, és havi rendszerességgel múzeumlátogatásokat, közösségi programokat szervez. Ennek keretében az utolsó, Bel-Budai Bebiciklizés kiegészítéseként ellátogattunk a Mai Manó Házba (Magyar Fotográfusok Háza) és Vivian Maier fotógyűjteményét néztük meg, majd önfeledt kakaózásba merültünk. Fotók itt. A téli időszakban több ilyen túrát is szervezünk, kövess bennünket a Facebookon az MKBelvar vagy a Bebiciklizes oldalon, ahol értesülhetsz legfrissebb programjainkról!

Dél-Buda 6 éves lett
A 6 éves Dél-Budai csapat októberben egy kis szabadtéri ünnepséggel ünnepelte e nagy alkalmat Albertfalván a Duna-parton. Szeptemberben ők szervezték az egyik legnagyobb BAM! bringásreggelit a Gellért-téren, októberben lámpát osztottak, és most újabb nagy akcióra készülnek. Az újbudai önkormányzat képviselőtestülete 2011 végén 44 millió forintot hagyott jóvá kerékpáros fejlesztésekre a 2012. évre, de ennek az összegnek a 99% még nem került elköltésre. December elejére tervezik, hogy egy jószándékú akcióval felhívják a kerületi polgármester figyelmét a mulasztására. Kövesd őket a Facebook mk.delbuda oldalán.

Légy te is aktivistánk!
Ismertségünk és taglétszámunk növelésére önkéntes csapatot is szervezünk, akik vállalják a biciklivel közlekedők megszólítását szóróanyagaink kézbeadásával - például olyan frissen átadott biciklisávokon és utakon, amik munkánk nyomán épültek. Vagy épp segítenek borítékolni. Vagy angolból fordítani. Csatlakoznál csapatunkhoz? Itt jelentkezhetsz.

Legközelebb csak januárban jelentkezünk hírlevélben, ezért már most sok mikulást és boldog ünnepeket kívánunk Neked, és nagyon boldog bringás újévet. Ja, és ajándékozz Kerékpárosklub éves tagságot szeretteidnek. Nagyon jól néz ki a fa alatt :-)

 

Ezt a levelet azért kaptad, mert feliratkoztál a Magyar Kerékpárosklub hírlevelére. Amennyiben nem szeretnél a jövőben hírlevelet kapni tőlünk, erre a címre kattintva iratkozhatsz le.